Selecteer een pagina

Waarom kiezen voor een ecologische tuin?

In een ecologische tuin of landschap is een natuurlijk evenwicht gecreëerd. Er ontstaat een kringloop die zichzelf in stand houdt. Zo is een ecologische tuin niet alleen aangenaam voor de mens, maar ook voor dieren en insecten die er graag in vertoeven. Zo’n tuin bespaart enorm op arbeid: schoffelen, harken, onkruid verwijderen, gif spuiten en kunstmest toevoegen zijn vrijwel niet meer nodig. Zo is er meer tijd om van de tuin te kunnen genieten. Ik laat me graag inspireren door de principes van de permacultuur. De volgende acht elementen maken uw tuin duurzaam en ecologisch.

Bodembedekking

In een ecologische tuin is (net als in een bos) de complete bodem bedekt. Waar geen beplanting staat, ligt er een 10 cm dikke laag van compost, houtsnippers, en mulch (versnipperde snoeiafval). Deze laag vormt het toekomstige voedsel voor de beplanting en voorkomt snelle verdamping van water uit de grond. Hierdoor hoeft u geen kunstmest toe te voegen, niet te harken of schoffelen en minder vaak water te geven. Onkruid is gemakkelijk met de hand uit de losse ondergrond te verwijderen.

Composteren

Compost levert voeding voor de beplanting in de tuin. In een composthoop kan tuinafval, maar ook groente- en fruitafval uit de keuken worden verwerkt. Ook onkruid dat nog niet in bloei staat, kan er in. Door het gebruik van een compostbak of composthoop is de groene container niet meer nodig. Het bodemleven verwerkt het groenafval tot bruikbare voedingsstoffen voor de beplanting. Composteren is milieuvriendelijk omdat het afval niet vervoerd of verwerkt hoeft te worden. Meer info vindt u hier.

Inheemse plantensoorten

Onder inheemse planten verstaan we planten die van nature al sinds zeer lange tijd in ons land voorkomen en die zich op spontane wijze (zonder menselijke invloeden) hebben gevestigd.
Inheemse planten hebben een grote ecologische waarde. De flora die hier van nature groeit, vormt voedsel voor de hier van nature voorkomende fauna.

Bloemenweide

Als alternatief voor gras kunt u denken aan een bloemenweide. Deze hoeft niet elke week gemaaid te worden, maar slechts twee of drie keer per jaar. Het zijn kleurrijke, gemengde beplantingen met daarin één- en tweejarige planten, vaste kruiden en grassen. De weide trekt veel vlindersoorten en libellen aan. Uw tuin zal er zeker van opfleuren en u kunt er tot in oktober van genieten.

Water

In elke tuin hoort water, of u nu voor een vijver kiest of een waterelement voor de kleinere tuin.
Een natuurlijke vijver trekt dieren aan en met waterplanten blijft het water helder en er zal vanzelf leven op afkomen. Kikkers, padden en salamanders zullen er graag vertoeven. Ook insecten, zoals libellen, zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van water. Met een rijke begroeiing in uw tuin kunt u ervoor zorgen dat het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd, maar in de bodem wordt opgenomen.

Eetbare planten

U kunt fruit, groente en kruiden aanplanten in uw tuin. Wat is er nu leuker dan een lekkere appel uit de tuin te plukken, of tijdens het koken wat kruiden uit de tuin te halen? Ook het dierenleven doet u er een groot plezier mee. Eetbare planten zijn ook mooi te combineren met vaste planten. Wat dacht u van een kruidentuin, een moestuin of zelfs een eetbaar bos? Hier vindt u een uitgebreide eetbare plantendatabase.

Hergebruik en duurzaamheid

Bij de aanleg van uw tuin kies ik voor materialen die duurzaam (geproduceerd) zijn. Ook  hergebruik ik materiaal. Ik werk graag met Europees hardhout: eiken, robinia, en kastanjehout. Voor de bestrating kunt u denken aan hergebruik van bestaande stenen. Wist u dat planten ook hergebruikt kunnen worden? Bovendien kunnen we planten verjongen, door deze in het voorjaar te stekken. Tot slot kunt u regenwater afkoppelen, waardoor de bodem niet uitdroogt. Doordat het water niet in het riool verdwijnt, kan het de tuin in stromen.

Stapelmuren

Dankzij de stapelmuren kent de tuin veel variatie in hoogte. De muur zelf zorgt ook voor meer natuurlijke variatie, want in de kieren tussen de stenen is ruimte voor allerlei planten en dieren. Een muur pal op de zon gericht is begroeid met planten die zonminnend en droogtebestendig zijn. Stapelmuren in de schaduw zijn begroeid met schaduwminnende planten.